Jump to content

Új festékanyag segítheti az orvosokat a rák kimutatásában

2016. 01. 02. 10:00

Az orvosok rendszeresen használnak színezőanyagot, hogy kiemeljék az ereket, most azonban lehetőség lesz használni ugyanezeket a kémiai anyagokat a rákos sejtek felfedezésére.

A Stanford kutatói kifejlesztettek egy orvosi festéket, mely egy infravörös hullámhosszhoz közeli fényt bocsát ki. Ennek a technikának köszönhetően élesebb képeket kapnak és láthatóvá vállnak a bőr mélyebb rétegei is, így a felszínhez közeli tumorok kimutathatóvá válnak, mint például a mellrák vagy a melanoma. Maga az anyag természetesen 1-2 napon belül kiürül a szervezetből, így nem kell aggódni hosszútávú élettani hatásai miatt.

Az új festékanyagra egyelőre még hosszas tesztel vár, mire kész lesz az emberi betegeken való alkalmazásra, ám később felbecsülhetetlen segítség lehet például a sebészeti beavatkozásoknál. Ahelyett, hogy egyetlen szkennelés alapján végeznének el akár több órás műtéteket, képesek lesznek valós időben látni a daganatokat a sebészek. Ha minden jól megy így az orvosok, jobb eséllyel csökkenthetik vagy szüntethetik meg teljesen a rákos betegségeket azáltal, hogy sebészileg eltávolítják a tumorokat.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József