Jump to content

A SpaceX első újrahasználható rakétája visszatért a hangárba

2016. 01. 02. 16:00

A tavalyi év egyik legnagyobb (ha nem A Legnagyobb) teljesítménye a Falcon 9 rakétához köthető. Emlékeztetőül: A SpaceX Falcon 9-ese volt az első rakéta, melyet kilőttek a Cape Canaveral starthelyen a világűrbe, majd sikeresen visszatért és landolt ugyanott.

Az Elon Musk által alapított SpaceX (Space Exploration Technologies) amerikai cég fejlesztette ki a Falcon 9-es rakétacsaládot. A Falcon 9 egyedülálló abból a szempontból, hogy újrafelhasználhatónak tervezték. 2015 decemberében bebizonyosodott, hogy a rakéta képes felszállni az űrbe majd ismét landolni a Föld felszínén anélkül, hogy bármi kár keletkezne benne. Ez azt jelenti, hogy a rakéta újrahasználható, ami áttörés értékű tekintve, hogy eddig ilyen technológia nem állt rendelkezésre (a teherszállító modulok jobbára elégtek, amikor beléptek a légkörbe, míg a Szojuz kapszulák kifejezetten az űrhajósok számára készültek).

Habár képes lenne, mégis úgy tűnik, soha nem indul majd újra útnak ez a Falcon 9-es. A rakéta történelmi pillanata után Elon Musk az mondta a riportereknek: valószínűleg ezt a példányt a jövőben már a Földön tartják és a tesztek elvégzése után majd elrakják „valahova”. Arról nem esett szó, hogy melyik múzeumba kerülhet majd, de reméljük, hogy méltó helyet találnak a Falcon 9-esnek.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József