Jump to content

Kína fellőtte a Gaofen-4 megfigyelő műholdat

2015. 12. 30. 13:00

A Gaofen-4 Kína geoszinkronpályán keringő nagy felbontású megfigyelő műholdja, melyet ma hajnalban indítottak útjára erdőtüzek, árvizek és más hasonló természeti katasztrófák megfigyelésén dolgozik majd földkörüli pályáján.

A Gaofen-4 sikeres fellövése volt az idén a 19. megvalósult űrprojekt. Az új műholdat a Xichang műholdkilövő központból indították útjára. Ez a műhold a negyedik abból a tervezet hét műholdból, melyet Kína Föld megfigyelési projektjéhez indítanak majd el 2020-ig bezárólag. Tong Xudong a műhold főtervezője szerint 8 év a tervezet élettartama az alkotásának és 36 ezer kilométer magasságban húzódó pályán fog keringeni. A Gaofen-1 és Gaofen-2 „csupán” 600-700 km magasban keringnek a Föld körül így a Gaofen-4 joggal tekinthető nagy ugrásnak ilyen szempontból.

A Gaofen-4 katasztrófák megelőzésére és enyhítésére, valamint geológiai események megfigyelésére és meteorológiai előrejelzésre használják majd. Gaofen-4 Kína első geostacionárius magas felbontású műholdja, mely egyben a világ „legkifinomultabb” műholdrendszere is.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József