Jump to content

Kutatók rájöttek, hogyan ébreszt fel az agyunk

2015. 12. 29. 13:00

Az új kutatási eredményeknek hála közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy megértsük, hogyan szabályozza agyunk az ébredésünket. Az áttörés segíthet megérteni és megoldást találni az alvási rendellenességekre.

A kutatók úgy vélik, azonosították az agynak azon részét, mely az ébredésért felel. Az úgynevezett nem-gyors szemmozgás (NREM) ciklus, mely véget vet az alvásnak ébreszt fel végül minket. Professzor Antonie Adamantidis a Berni Egyetemről és csapata találta meg a szóban forgó neurális hálózatot, amit egyébként az agy két része a hypothalamus és a thalamus fog közre, majd egereken tesztelték a reakciókat felvillanó fényekkel. A neurális háló stimulálása gyors ébredéseket még a koncentráltabb ráhatás tartós ébrenlétet eredményezet a kísérleti alanyoknál.

A felfedezés segíthet a vegetatív vagy minimálisan tudatuknál lévő betegeknek felépülni. Továbbá segíthet az orvostudomány számára megérteni és megoldást találni az alvászavarokra, alvási rendellenességekre. Az elektromos stimulálás nem egy új ötlet lenne, de először pontosan meg kell értenünk a vonatkozó agyi funkciókat és azoknak alvásra gyakorolt hatását. Az új kutatási eredményeknek köszönhetően hamarosan sokkal jobban megérthetjük miként is alszunk el és ébredünk fel.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József