Jump to content

Emberi sebességgel való tanulásra programozott AI

2015. 12. 20. 16:00

A kutatók, olyam mesterséges intelligencia létrehozásán dolgoznak, ami olyan gyorsan képes tanulni, mint az ember. Ennek kulcsát pedig az emberi tanulás módjában látják, melynek újraalkotására és modellezésére számítógépes algoritmust hoztak létre.

A kutatók létrehoztak egy számítógépes modellt, mely lehetővé teszi a mesterséges intelligencia számára, hogy emberi módon tanuljon, írta a Science folyóirat a múlthéten. A modell képes felismerni a kézzel írott betűket, pont olyan gyorsan, mint egy ember.

Az AI rendszerek jelenleg is képesek tanulni, azonban ez a folyamat többezer mintából levont következtetések útján megy végbe, míg az embernek általában egy maroknyi példa elég ugyanerre.

A New York-i Egyetem, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Torontói Egyetem kutatói lemodellezték az emberi problémamegoldást és ez alapján építettek egy a mesterséges intelligencia számára is értelmezhető algoritmust.

A kutatók szerint ez a fajta „emberibb” megközelítés sokkal hatékonyabb és kevesebb mintával így gyorsabban tanuló mesterséges intelligenciát eredményezhet majd, mely számos területen komoly áttörésekhez vezethet.

Forrás és fotó: technewsworld.com
Írta: Szokolai József