Jump to content

Hazugságvizsgáló program, mely valós bírósági esetekből tanul

2015. 12. 14. 14:00

Az, hogy a gépek ma már tanulnak és fejlesztik magukat, senkit se lep meg. Például egy sakkprogramnál vagy egy arcfelismerő szoftvernél szinte alap elvárás, hogy önfejlesztő legyen. Nem kevésbé fontos ez egy hazugságvizsgáló esetében sem. A Michigan Egyetem kutatói éppen ezért kifejlesztettek egy olyan hazugságvizsgáló programot, mely valós bírósági esetekből képes tanulni.

A Michigan Egyetem kutatói által kifejlesztett hazugságvizsgáló valós bírósági ügyek vallomásait vizsgálja és tanul. A beszélő szavait és gesztusait is figyelembe véve 75 százalékos pontossággal képes meghatározni, hogy hazudik-e, ami kevés ahhoz, hogy kizárólag erre lehessen támaszkodni, ám még így is sokkal jobb, mint az emberek által produkált 50 százalékos arány.

A szoftver képes vizsgálni az emberi szemkontaktust és hangszínváltozásokat is, melyek segítségével már elég jól detektálható a hazug viselkedés. Arra az esetre, ha ez sem győzne meg minket, hogy jobb igazat és csakis az igazat vallani, a csapat dolgozik egy olyan változaton, mely a pulzusszámot, légzésszámot és testhőingadozást is figyelemmel követi majd anélkül, hogy egyáltalán hozzáérne a tesztalanyhoz.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József