Jump to content

Világító kötszerrel a baktériumok ellen

2015. 12. 07. 10:00

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok még mindig nagy problémát jelentenek az orvoslásban. Egy új kötszer prototípus azonban segíthet csökkenteni, mennyi antibiotikumot használnak egy páciensen így csökken az esélye arra, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak.

A kísérleti kötszert az angliai Bath Egyetem kutatói fejlesztették ki. A kötszer zölden világít, ha barátságtalan bacival találkozik (elméletileg) így figyelmezetve az orvosi személyzetet, hogy a beteg sebe elfertőződött. Amikor a test baktériumok ellen védekezik, toxinokat bocsát ki, melyek elérve a kötést reagálnak a benne lévő színkapszulákkal, így a kötés világítani kezd.

A Technology Review szerint, az orvosok gyakran túl sok antibiotikumot írnak fel égési sérülésekre, különösen gyerekek esetében, hogy megóvják őket a fertőzés kockázatától. Ezzel azonban nő az esélye, hogy antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek jönnek létre. Toby Jenkins a Bath Egyetem biofizikai kémia professzora és egyben a kutatás vezetője szerint, a kötszer hasznos lenne a betegek műtét utáni megfigyelésben, illetve az elfertőződött sebek diagnosztizálásában.

Amennyiben a kutatás továbbra is jól folytatódik, a klinikai vizsgálatok is megindulhatnak 2018-ban.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József