Jump to content

Milyen színű a Mars?

2015. 12. 07. 12:00

Az emberi agynak kivételesen nagyszerű alakfelismerő-képessége van és jó a komplex vagy épp zavaros adatok értelmezésében is. Ugyanakkor néha csúnyán tévútra tud minket vezetni az érzékelés terén. A Mars a vörös bolygó, kivéve hogy talán mégse.

Amikor, egy robotfelderítőt küldenek a Marsra, felszerelik az ismert optikai tulajdonságok alapján színkalibrált műszerekkel. Még így is, ha ugyanazt a követ nézzük más napszakban vagy fényerőnél drámaian változhat az „igazi” színe. Ezt jól reprezentálja számunkra a Spirit Rover alábbi képe. A robot panoráma kép készítéséhez lassan elfordult a két részlet színei pedig megváltoztak időközben.

A probléma még furcsább lesz, ha a képeket hozzáigazítjuk a földi fényviszonyokhoz. Az alábbi kép a Mount Sharp-ról készült a Mars fényeivel, majd pedig a földi kék ég fényeihez lett alakítva.

A nyers képek tehát nem fogják egyértelművé tenni, mit is kellene látnunk eltérő fényviszonyok között. Ugyan az a poros vörös kő teljesen másként nézhet ki a környezeti tényezők akár minimális változása mellett is.

Forrás és fotó: gizmodo.com
Írta: Szokolai József