Jump to content

Egy űrhajó, mely üzemanyagot csinál az űrszemétből

2015. 12. 05. 16:00

Egy új hulladékevő űrhajó tisztíthatja meg az eget. A Föld körül keringő űrszemét veszélyeztetheti a műholdakat és az űrhajókat, ám egy kutatócsoport a kínai Tsinghua Egyetemről előállt egy praktikus megoldással a problémára. Kifejlesztettek egy olyan űrhajót, mely összegyűjti a Föld körül keringő törmeléket és üzemanyagot készít belőle magának.

Ezzel a technikával a végtelenségig tudná az új űrhajó tisztítani az eget vagy legalábbis addig, míg véglegesen el nem fogy az űrszemét, ami - hacsak nem történik valami igen váratlanul nagy erőfeszítés - nem mostanában fog bekövetkezni.

A lézerek, melyeket a nagyobb darab űrszemetek megsemmisítésére terveztek, nem képesek a kisebb darabok megtalálására és lekövetésére. Itt jött a képbe Lei Lan és csapata az ötlettel, hogy a kisebb darabokat egy háló segítségével begyűjtik. A begyűjtött kb. maximum 10 cm-es darabkákat egy forgó hengerbe vezetik, mely finomra porítja a szemetet. Az így kapott port használják fel üzemanyagként.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy mi fogja működtetni az űrhajó feldolgozó rendszerét. Az MIT Technology Review megállapította, a hajónak nem kell majd üzemanyag, de szüksége lesz energiára, hogy a szemétből üzemanyagot készítsen. Az űrhajó fejlesztőcsapata napenergia és nukleáris energia kombinációjával oldaná meg a kérdést, ám az, hogy nukleáris meghajtású objektumok keringjenek, a Föld körül nem hangzik különösebben biztonságosnak.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József