Jump to content

A grafén mikrofon körökkel jobb az emberi hallásnál

2015. 11. 30. 10:00

A grafén, mindenki kedvenc csodaanyaga egy újabb trükköt rántott elő a tarsolyából. Az egyébként ultraerős, jó vezetőképességű szénrács kitűnő arra is, hogy észlelje az alacsony és magas frekvenciájú hanghullámokat.

Egy kutatás kapcsán a Belgrádi Egyetem anyagkutatói építették meg a világon elsőként a grafén alapú kondenzátor mikrofont. Ez nagyjából harminckétszer érzékenyebb az átlag mezei mikrofonoknál. A jövőben a grafén mikrofon képes lehet felvenni az emberi hallást jóval meghaladó hangokat is.

Jelenleg csupán egy prototípus (15 decibel érzékenységgel, 11kHz frekvencia átvitellel) létezik, de a modell szimulációk szerint sokkal érzékenyebb mikrofonok is létrehozhatók. Most azonban még problémát jelent a grafén megfelelő áron való beszerzése is. Az ipar keményen dolgozik a grafénelőállítás javításán. Az olcsóbb grafén jobb mikrofonokat eredményez majd alacsonyabb árakon.

Mindenesetre, ha van audiofil a családban mindenképpen javasolt a grafén mikrofon és a grafén technológia fejlődésének követése a következő években.

Forrás és fotó: gizmodo.com
Írta: Szokolai József