Jump to content

Nem a telefonod a hibás, ha rosszul alszol

2015. 10. 19. 16:00

Biztosan olvastál már legalább egy kutatást arról, hogy mennyire rosszat tesz, ha elalvás előtt az ágyban még valamilyen képernyőt bámulsz. Még az is előfordulhat éppen elalvás előtt találkoztál egy-két ilyen kutatással ironikus módon. Egy új tanulmány azonban nagyban ellentmond az előzőeknek.

A Current Biology-ban publikált kutatás szerint nem a képernyők a hibásak a rossz alvásért. Szegény, ártatlanul hibáztatott képernyők! Sokszor hallottuk ugyan a „kijelzők rosszat tesznek az alvókádnak” kezdetű történeteket, melyek azt állítják, hogy az emberek az elektronika, főként a okostelefonok, a laptopok és a tabletek feltalálása előtt hosszabban és kellemesebben aludtak, mint mi ma.

Ennek azonban egyik nagy problémája, hogy nehezen tesztelhető, mennyi időt is töltöttek elődeink, ükatyáink és –anyáink álomföldén. A The Economist szerint a kérdést két kutatócsport is feszegette olyan népek körében, akiknek életmódja gyakorlatilag megfelel az iparosodás kora előttinek. Ezek egyike a Hadza népcsoport volt Tanzánia északi területén, a Ju'hoansi San csoportot a dél-afrikai Kalahári-sivatagban figyelték meg, míg a Tsimané közösség tagjai Bolíviából járultak hozzá a kutatáshoz.

Miután a csapatok 1165 napon át figyelték az alanyok alvási szokásait, kiderült, hogy a csoportokban az éjszakai alvás átlagosan 6,5 órán át tartott, míg az iparosodott társadalmakban a többség 7,5 órát alszik egy éjjel. Ezek alapján álmatlanságodért ideje valami más hibáztatnod a telefonod helyett.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra