Jump to content

Kínában már készülnek a génmódosított házimalacok

2015. 10. 12. 13:00

A genetikailag módosított házikedvencek koncepciója talán nem is olyan távoli, mint gondolnád. A Pekingi Genetikai Kutatóintézet laboratóriumában máris készülnek a génmódosított malackák, melyek ideális kedvencként 14-16 kilós súlynál nem nőnének soha nagyobbra.

A módosítás eredetileg ideális tesztalanyokat kellett volna, hogy létrehozzon egyes betegségek kialakulásának modellezésére, ám az első egészséges generáció máris sok házicoca-rajongót lázba hozott, akik a nagytestű állatok helyett inkább kisebb példányokat szeretnének. Noha azt még nem lehet tudni, hogy a minimalacok mennyi ideig élnek, a tudósok mégis azt remélik, nagyjából 15-20 éves élettartamra számíthatnak gazdáik egészséges tartás mellett.

Az még egyelőre nem tisztázott, mikortól lehetne beszerezni a kicsinyített disznókat, sem pedig az, mennyiért. Nem lenne meglepő, ha az állatok csakis Kínában lennének elérhetőek, főleg, hogy a génmódosított állatok importálása kényes ügynek számít sok helyen. A Pekingi Genetikai Kutatóintézetnek valószínűleg számos konfliktussal kell még szembenéznie, ha valóban eladásra szánja az malackákat, hiszen a génmanipuláció gyakorta szít heves vitákat. Annyit azonban mindenképpen el kell ismernünk, hogy az apró cocák veszedelmesen aranyosak.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra