Jump to content

Kapszulák pótolhatják az edzést

2015. 10. 12. 16:00

Emlékszel még az ötvenes évek amerikai filmjeire, melyek arról álmodoztak, egyszer majd pusztán tablettákat kell bevennünk, hogy minden problémánk megoldódjon? Ez az álom a testmozgás esetében valósabb, mint reméltük.

A kutatóknak sikerült molekuláris szinten feltérképezni, hogyan reagálnak az izmok az edzésre, így már készül a technológia, mely a sportolás hatását imitálja. A felfedezések eredménye szó szerint egy olyan kapszula lehet, melynek szedése mentesítené a kezeltet az edzések szükségessége alól. Ahhhoz, hogy az ötletből termék legyen a Sydney-i Egyetem tudósa, Dr. Nolan Hoffman szerint még legalább egy évtized kell, ám a dolog korántsem csak vízió, hiszen már zajlik a munka.

Könnyen tekinthetjük az egyelőre csak elméleti szinten létező tablettát étrendkiegészítőnek az egészségtudatos emberek számára, ám nem szabad arról sem elfeledkeznünk, hogy egy roppant erőteljes gyógyszer is lehet a dologból. Sokaknak nem adatik meg a lehetőség, hogy problémás izmaikat edzék, mint például a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők, így számukra komoly jelentősége lenne a kezelésnek. Az orvosságként használt izomnövesztő segíthetne a betegek felépülésében és állapotuk általános javításában. Másfelől azonban az eddigi leglustább generáció is megszülethet neki hála.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra