Jump to content

A Marson lehettek élettel teli tavak

2015. 10. 12. 10:00

Legtöbben még egy hónapja sem gondoltuk volna, hogy a Marson jelenleg is található folyékony víz, noha azt régóta sejtik a tudósok, hogy egykor szinte biztosan voltak a bolygón tavak. A Curiosity azóta igazolta ezeket az elméleteket és megerősítette, hogy a planéta egykor alkalmas lehetett az élet számára.

A Curiosity által a Gale kráter környékén vizsgált sziklák tanúsítják a tudósok elméletének helyességét. A kráter mélysége és az alján található finomszemcséjű homokkő is erősen arra utal, hogy itt korábban nagyobb kiterjedésű tó volt méghozzá tartósan. Ez a felfedezés további megerősítést ad annak az teóriának is, hogy a Mars egykor elegendő légköri nyomással rendelkezett ahhoz, hogy a klíma mellett a víz folyékony maradjon. A marsi vízzel kapcsolatban természetesen mindig a legizgalmasabb kérdés, hogy vajon lehetett-e valaha élet a vörös bolygón.

A kutatóegység leletei egyelőre nem tudják megerősíteni, hogy volt-e élet a Marson, ám annyi bizonyos, hogy a feltételek adottak voltak. A tartósan jelenlévő élhető víz létének bizonyítása azért lényeges, mert korábban csak a rövid időre felszínre törő vagy szivárgó forrásokról illetve egy az élőlények számára túlzottan sós óceánról tanúskodtak az adatok. Az új információk fényében valószínűbbnek tűnik mint valaha, hogy a Marson is volt élet.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra