Jump to content

Újabb NASA fotó: tölcsérszerű hegy a Ceresről

2015. 08. 30. 16:00

Ha azt gondoltad, hogy a Ceresről érkező következő képek esetleg megoldanak néhányat a miniplanéta körüli rejtélyek közül, akkor tévedtél. Az újabb fotók csak szaporítják a misztériumok sorát.

A NASA Dawn elnevezésű szondája a következő képet akkor készítette, amikor 1500 kilométeres távolságra járt a Cerestől. A törpebolygó felszínén váratlan dolgot láthattak a fotóra elsőként pillantó tudósok: a Ceres hegyei közül egy szokatlan, tölcséralakú vonalutokkal rendelkezik, mely élesen elüt a környező tájtól.

A dolog több mint rejtélyes. A hegység csillogó felszíne és meredek szögei éles kontrasztban állva idegenül hatnak egy máskülönben kráterekkel borított, lágyan lekerekített formákat felvonultató felszínen. Egyelőre nincs magyarázat rá, hogy miféle erők hozhatták létre a különös formát, ám a teóriák közt a rétegeket viszonlyag friss ütközése és még néhány más elmélet is felbukkan. A különös, tölcsérszerű hegy esete jól rávilágít, hogy a látszólag egyedi jelleggel nem nagyon rendelkező égitestek is tartogathatnak meglepetéseket a tudósok számára.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra