Jump to content

NASA: a marsi élet szimulációja egy kis búrában

2015. 08. 30. 12:00

Hat önkéntes pénteken búcsút int a világ többi részének és megkezdik életüket egy kicsinyke búrában Hawaii-on, a  Mauna Loa vulkán oldalában. A szimuláció célja, hogy kiderüljön, mennyire tolerálhatóak a jelenleg biztosítható marsi életkörülmények ép ésszel.

Egy francia asztrobiológus, egy német fizikus, egy amerikai pilóta, egy építész, egy orvos-újságíró és egy földrajztudós beköltöznek egy búra alá. Mintha valami vicc kezdete lenne, pedig nem az. A felsoroltak önként vállalták a közösen, a világtól száműzött remeteségben eltöltött évet, melynek célja a marsi küldetések szimulálása, melyek a tervek szerint 1-3 évig tartanának.

A csapatnak ki kell bírnia a közös életet a 11 méter átmérőjű, 6 méter magas kupolában, melyet HI-SEAS-nek neveznek a Hawaii Space Exploration Analog and Simulation rövidítéseként. Mind a hat résztvevő rendelkezik majd saját picinyke szobával, benne ággyal és asztallal, ám csak akkor mehetnek ki, ha űrruha van rajtuk. Étrendjük szintén nem sok luxust tartalmaz majd, így többnyire be kell érniük az alapélelmiszerek konzerv változatával.

A kísérlet az eddigi leghosszabb, melyet korábban négy és nyolc hónapos szimulációk előztek meg a búrában. A NASA célja, hogy megtudja, mennyire viselhető el és milyen konfliktusokat szül a szoros együttélés, ahol kevés privát tér marad. Ezzel szemben még az ISS asztronautái is általában csak hat hónapot töltenek az állomáson egy-egy küldetés alkalmával.

A nyolchónapos szimuláció résztvevői között már elég komoly nehézségek akadtak, ám képesek voltak ezeket megoldani a küldetés sikere érdekében. A HI-SEAS főfelügyelője, Kim Binsted szerint még a legjobb emberekkel is számítani kell a súrlódásokra, ám kellő bíztatással egy jó csapat elég rugalmas lehet ahhoz, hogy leküzdje ezeket a nehézségeket.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra