Jump to content

A telefonos adatok előjelezhetik a járványok kitörését

2015. 08. 30. 10:00

A Princeton és a Harvard kutatócsoportjai rengeteg telefonhívást analizáltak mintegy 15 millió kenyai készülékéről, ám nem azért, hogy az emberek magánélete vagy ténykedéseik után kémkedjenek. A tanulmány célja a szezonális megbetegedések terjedésének követése volt.

A csapat arra volt kíváncsi, szűrhető-e a telefonhasználók viselkedésében idő előtt a szezonális járványok kitörése, mint a rubeola vagy a kanyaró. A vizsgálat során anonim felvételek tömegeit analizálták 2008 és 2009 júniusa között, melyeknél fontos pont volt,hogy hol tartozkodott éppen a hívás két résztvevője.

Az adatokat ezt követően összehasonlították azokkal a helyszínekkel, melyekben a rubeola és kanyaró jelenlétét jelentették az országban. Az eredmény? Úgy látszik, a vizsgált hívások mozgása tükrözte azokat a helyszíneket, ahol a betegségek a legfenyegetőbben jelen voltak az egyéves periódus során.

A Princeton professzora C. Jessica Metcalf a következőket nyilatkozta a kutatásról:

Az analízis rámutatott, hogy a mobilos adatforgalom alapján követhető a szezonális megbetegedéseket terjedési mintája, mely jelentős lehet a fertőző gyerekkori megbetegedések vizsgálatában. Különösen az országon belüli mozgások érdekesek nagyban, melyek követése lehetővé teszi a helyi kezelések előkészítését.

A jövőben a kutatók szeretnék tesztelni, hogy az azonos metódus hatékony-e a maléria és a kolera járványok kitörésének követésében, mely az orvosok és az egészségügyben dolgozók számára időve nagy segítséget jelentene.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra