Jump to content

Digitális toll az idegrendszeri betegségek diagnózisában

2015. 08. 17. 13:00

Az orvosok máris gyakran próbálják az olyan agyi megbetegedéseket, mint az Alzheimer és Parkinson rajzos feladatokkal szűrni, ám ez részben a véleményük szubjektivitása miatt meglehetősen pontatlan. Egy új algoritmus azonban segíthet az akkurátusabb diagnózis felállításában.

Sajnos túlzottan gyakori, hogy a súlyos idegrendszeri betegségek jelenlétére csak akkor derül fény, amikor a páciens szervezete már súlyosan károsult. Az MIT kutatói azonban most egy hatékonyabb módszert igyekeznek kidolgozni a korai diagnózisok elősegítésére.

Fejlesztésük eredménye egy különleges szoftver, mely a digitális toll használatának jelenségeit követi, így alaposabban képes felmérni a betegek idegrendszeri állapotát, mintha csak a megrajzolt ábrát venné alapul. Az is nagy hangsúlyt kap tehát, hogy készül a rajz: az egészséges emberek kicsivel töltenek több időt rajzolással, mint gondolkodással; a memóriaproblémákkal küzködők (Alzheimer) a gondolkodásra fordítják a legtöbb időt, míg a Parkinsonban szenvedőknek a kivitelezés, maga a forma megrajzolása jelent nehézséget.

Az algoritmus egyelőre még nem áll készen a bevetésre, ám komoly áttörés előtt állnak a kutatók saját reményeik szerint. Amennyiben valóban sikerülne az eljárás hatékonyságát addig növelni, hogy az évekkel a komoly sérülések előtt diagnosztizálhatóvá tenné a betegségeket, úgy az orvosoknak lehetősége adódna időben megkezdeni a tüneti kezelés, sőt akár egyes esetekben a gyógymód számára is utat nyitna.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra