Jump to content

A galaxisok megmutatták: az univerzum haldoklik

2015. 08. 12. 17:00

A cikk célja korántsem az ijesztgetés, ám egyre több tudós hisz abban, hogy az univerzum hanyatlóban van. A haldoklás során a csillagok és feketelyukak addig engedik kifelé magukból az energiát, míg lényegében semmi sem marad.

Az elkerülhetetlenül közelgő pusztulásra komolyabb bizonyítékok vannak, mint eddig bármikor. A tudósok rádió teleszkópok segítségével mérték 200 000 galaxis energia leadását nagyobb precizitással, mint valaha, így sikerült kiszámolni, hogy a csillagok hatalmas csoportjai mindössze fele annyi energiával rendelkeznek, mint 2 milliárd éve. Röviden tehát az univerzum fakul. Ebben nincs semmi meglepő: az entrópia elkerülhetetlen, amennyiben mai fizikai ismereteink pontosak. Ennek ellenére azonban léteznek teóriák, melyek szerint az energia valamilyen módon fenntartható vagy visszaforgatható az univerzumba.

Ezzel együtt sincs semmi okunk arra, hogy aggodalmaskodni kezdjük. A jelenlegi modell szerint csillagok még trillió évekkel az Ősrobbanás után is fognak születni és ennek sok ezerszerese idő múlva hunynak ki az utolsó galaxisok. Az emberiség addigra nagyon valószínűtlen, hogy létezni fog, így aligha lesz bárki, akinek aggódnia kellene a vég közeledése miatt.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra