Jump to content

Fotók a Holdról és Földünkről a DSCOVR-től

2015. 08. 07. 13:00

A DSCOVR műhold felülmúlta magát: miután júliusban az egység fantasztikus fotókat küldött a Földről, azután most egy teljes sorozat érkezett haza, melynek képein a Hold a Csendes-óceán felett halad el.

A DSCOVR műhold többmillió kilométerre kering, sokkal távolabb, mint más műholdak vagy az ISS, hogy mérhesse a napszelek jelenségeit a NOAA (egy amerikai óceán- és atmoszférakutatással foglalkozó intézet) számára. Nagy távolságának köszönhetően a felvételeken a Hold sötét oldala látszik, melyet a mi nézőpontunkból sosem figyelhetnénk meg.

A fotósorozatot a DSCOVR EPIC elnevezésű kamerája készítette július 16-án. Az EPIC minden felvételhez három monokróm képet csinált vörös, kék és zöld csatornákon 30 másodperces intervallumokban, így a jelenleg látható felvételek ezek kombinálásából születtek. A képek egymásutánját az alábbi videóban nézheted meg.

A jövő hónap kezdetétől minden nap megnézheted, hogyan mutat a Föld a DSCOVR nézőpontjából, ugyanis az akkor kezdődő megfigyelési szakasz képeinek legjava felkerül a műhold saját weboldalára.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra