Jump to content

A Föld eddigi legközelebbi, sziklás testvére

2015. 07. 31. 10:00

A NASA kutatói a Spitzer űrteleszkóp segítségével csütörtökön felfedezeték a hozzánk eddig legközelebb eső, sziklás felszínű exobolygót. Planétánk bátyja, a HD 219134b mindössze 21 fényévre van tőlünk.

Testvérbolygónk a Kassziopeia konstellációban helyezkedik el közel az Esthajnalhoz az égen. A bolygót először a 3,6 méteres Galileo nemzetközi teleszkóp fedezte fel a Kanári-szigetekről, ám létezését a Spitzer erősítette meg. Noha a planéta nagyobb, mint a miénk, a kutatók mégis csak akkor vették észre, amikor az elhaladt csillaga felszíne előtt (a csillagok körül keringő bolygókat a fény elsötétülésének és visszatérésének vizsgálatával keresik a tudósok.) Sajnos szinte bizonyos, hogy nem található a bolygón idegen élet, ugyanis az túl közel kering csillagához.

Ennek ellenére azonban a bolygó kincsesbánya a csillagászati kutatások számára, mely a tudósokat évekig foglalkoztathatja. „Az exoplanéták vizsgálata aranyat ér, hiszen így ismerhetjük meg legfontosabb karakterjegyeiket.” mondta Michael Werner a projekt egyik tudósa a Spitzer küldetésből, aki a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) intézményében tevékenykedik. „Ez a földszerű bolygó lesz az egyik legtöbbet vizsgált planéta az elkövetkezendő évtizedekben.”

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra