Jump to content

Génmódosított rizs több szemmel, kevesebb metánnal

2015. 07. 25. 10:00

Úgy látszik a környezetbarát rizstermelés alapja egy másik gabonaféle, az árpa. Tudósok egy csapatának sikerült az árpa egyetlen génjének kölcsönvételével olyan rizst előállítani, melynek több termése van, ám kevesebb metánt termel.

Az új, módosított rizsfajta 43%-kal több gabonát terem ugyanakkora területen, mint a hagyományos változatok. Emellett metán kibocsátása is csak 0,3%, ami a szokványos rizsnövények megfigyelt 10%-ához képest elenyésző. Mivel a metán az üvegházhatást okozó gázok egyik legjelentősebbike, pontosan a második legfontosabb a széndioxid után, ezért érthető módon érdemes folytatni a kutatást.

Egyelőre nem teljesen tisztázott, hogy a módosított organizmus miért termel kevesebb metánt, mint a sima rizs. Egyik lehetséges magyarázat a jelenségre, hogy az új növény több keményítőt és cukrot raktároz szárában és termésében, míg a hagyományos növények inkább a gyökerükben tárolják ezeket az anyagokat. Onnan mindkét anyag könnyen kiszivárog és különböző mikrobák táplálékává válik, melyek metánt termelnek.

A rizs-árpa organizmus ígéretes dolognak tűnik, ám még legalább 5-10 évre van szükség ahhoz, hogy a gazdák számára vethető változat szülessen a kísérletekből.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra