Jump to content

Újabb földszerű bolygót talált a NASA

2015. 07. 24. 13:00

A NASA talált egy tűt a kozmikus szénakazalban. Az ügynökség földszerű bolygók után kutató Kepler teleszkópjának legújabb felfedezése a Kepler 452b, mely exoplanéta az élet számára alkalmas zónában kering egy G-típusú csillag körül. (Azaz napja is vészenesen hasonlít a mi Napunkhoz.)

A frissen felfedezett bolygó mintegy 60%-kal masszívabb, mint a Föld, ami jó jel, hiszen – ha a kutatók nem is lehetnek egészen biztosak a dologban – a Kepler 452b valószínűleg képes otthont adni valamilyen életnek és szinte teljesen biztos, hogy van szárazföldi része is.

A Kepler 452b megismerésének örömére a NASA kutatói mára egy konferenciát hívtak össze, melynek során összegezték, mit sejtenek a bolygóval kapcsolatban: gravitációja valószínűleg kétszerese a mienknek, míg atmoszférája vastagon felhős. Némi szerencsével a rengeteg ködben valahol élőlények bújkálnak. A 452b napja körül kicsivel lassabban kering, mint mi, így 385 napnyi az ottani év.

Természetesen nem ez az első eset, hogy a Kepler teleszkóp exobolygókat talál, melyeken akár lehet valamennyi víz. Ám ezek többsége eddig vagy túl nagy volt ahhoz, hogy szilárd felszíne legyen és gázóriás kategóriába esett vagy kisebb, hűvösebb csillagok körül keringett. A Kepler 452b felfedezésével a NASA már 4675 olyan bolygóról tud, ahol lehetséges az élet jelenléte. Egy új teleszkóp beüzemelésével pedig ez a szám csak még tovább nő majd hamarosan.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra