Jump to content

A Plútó második képe még több jeges hegyet mutat

2015. 07. 24. 10:00

Egyre alaposabb lehetőségünk adódik megismerkedni a Plútó felszínével a New Horizons képeinek köszönhetően, melyek a szonda történelmi július 14-ei bolygó melletti elrepülése során készültek. A második képen egy az előzőnél nem kevésbé fagyos külsejű, bár kicsivel lankásabb hegycsoportot láthatunk.

A fotón látható hegység valahol a törpeplanéta délnyugati részén található, annak a sokat emlegetett szívalakú területnek a közelében, melyet Tombaugh-régióként ismerünk. A vidék az Appalache-hegységhez hasonló mind kiterjedésében, mind magasságában, mely nagyjából 800-2400 méter lehet a tengerszint felett. Ez jelentősen alacsonyabb, mint a korábban megismert 3300-3500 méter magas hegyes terület.

A tudósok szerint az alacsonyabb hegység keletkezhetett korábban, hiszen kopottabb formái és a felszínre került sötétebb anyagok is azt sejtetik, ősi vidékkel van dolgunk. Noha még nem 100%-ig biztos, mégis az a teória van terjedőben, hogy ezek a sötétebb részek a Plútó legrégebbi képződményei és akár 1 milliárd évesek is lehetnek.

A fotót a szonda Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) eszköze készítette, mely néhányszázméteres részleteket is képes volt rögzíteni. Ennek köszönhetően a felvételek egészen hitelesen számolnak be a kilencedik bolygó felszínéről.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra