Jump to content

Életszerű ultrahangképek, ahogy korábban sose láttad

2015. 07. 16. 10:00

A hagyományos ultrahangos vizsgálatok betekintést engednek az orvosoknak, akár pácienseik szívébe is, ám a felvételek sajnos nem olyan részletesek, mint amennyire lehetnének. A GE Healthcare vadonatúj technológiája azonban, a „cSound” szoftvere képes ezen nagy mértékben javítani.

A cSoundhoz egy új kardiovaszkuláris ultrahanggép tartozik, mely végeredményként képes valószerű 4D renderek létrehozására a szívről. A 4D jelen esetben a szokásos térbeli 3D-t és az időt jelenti. A GE szerint a cSound olyannyira erőteljes, hogy egy teljes DVD-nyi anyagot képes elkészíteni pár másodperc alatt. Amennyiben bármilyen feldolgozható adattal találkozik, akkor az eltárolja és algoritmusaival analizálja, ezt követően képet generál, mely olyan közel áll a valósághoz, amennyire az lehetséges. A szoftver további előnye, hogy beépítetten képes a különböző szöveteket más és más színekkel jelölni.

A GE szerint a technológia lecsökkenthetné a szükséges tesztek számát, míg egy kardiológus, Bijoy Khandheria azt is hozzátette, sokat javulna a diagnózisok pontossága a cSoundnak köszönhetően, hiszen a rendszer szinte ugyanazt a képet adja, mintha „felnyitná a pánciens mellkasát és látná a szívét verni.” Különösen előnyös lenne a rendszer az elhízott betegek számára vagy azoknak, akiket tüdőproblémák vagy súlyos állapotuk miatt nehéz vizsgálni.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra