Jump to content

A Nagy Hadronütköztető máris felfedezett valamit

2015. 07. 14. 10:00

Nem telt sok időbe a nemrégiben újra beüzemelt Nagy Hadronütköztetőnek, hogy várakozásainknak megfelelően ismét megreformálja a tudomány jelenlegi állását és kiterjessze az emberiség ismereteinek körét. A tudósok felfedezték a pentaquarkokat.

Az LHCb-kísérlet csapatának felfedezése a „pentaquarkok” létezése, melyek olyan szubatomi részecskék, ahol négy quark és egy antiquark csatlakozik egymáshoz meghatározott rend szerint. A tudósok évtizedek óta sejtették, hogy valami hasonló dolognak léteznie kell a quarkok bizonyos modelljei alapján, ám most először van az emberiség kezében szilárd bizonyíték létezésükre.

Ahogy a kutatók nyilatkozataiból kiderült a korábbi tesztek során „mintha csak sötétben próbáltak volna sziluetteket kivenni”. A legújabb LHC teszt (melynek során a csapat egy barion részecske bomlását figyelte meg) annyi roppant precíz adattal szolgált, hogy azok forrására csakis a pentaquarkok jelenléte lehetett a magyarázat.

A további kísérletek során igyekeznek a tudósok arról is többet megtudni, hogy a pentaquarkok miként viselkednek, így kitágulnak a fizika tudományának határai. A következő kísérlet a Nagy Hadronütköztető újabb beüzemelése során indulnak.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra