Jump to content

A NASA Jupiter szondája már készül az érkezésre

2015. 07. 08. 14:00

Hosszú ideje várjuk, hogy eljöjjön a pillanat, amikor a NASA Juno szondája végre közel ér a Jupiterhez. A NASA szerint az egység teljesen sínen van, így egyelőre sem akadálya nincs a 2016 július 4-ei érkezésnek.

Amerikához illő módon a Juno 2016 július 4-én megérkezik a Jupiterre. A földi csapatok már csak kisebb igazításokat végeznek a repülési terven, mellyel céljuk, hogy a Juno kicsit megelőzze az ütemtervet és felkészült legyen akkor is, ha problémák adódnak.

A hajó kezdeti pályáját az irányítás két részre osztotta, mely lehetőséget ad a különböző felszerelések tesztelésére még az előtt, hogy a tudományos gyűjtés élesben is kezdetét venné. Az eredetileg tervezett 11 napos keringési idő így 14 naposra nyúlik. Ennek köszönhetően a küldetés nem 15 hónapot fog majd igénybe venni, hanem 20-at, ám cserébe az alapvető térképészeti kutatás hamarabb megtörténik a 8 helyetti 15 kerülő során.

Ez lehetőséget ad a bolygó mágneses és sugárzási értékeinek alaposabb vizsgálatára. Remélhetőleg a kutatás eredményei nem csak abban segítenek majd, hogy a tudósok megismerjék a Jupiter és a Naprendszer keletkezését, de képet adnak arról is, hogyan működnek más csillagok környezetében a gázóriások.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra