Jump to content

3D növényszkenneléssel a jobb karosszériáért

2015. 07. 04. 12:00

Hátsókerted növényei könnyen lehet, hogy magukban hordozzák a természet olyan titkait, melyeket kifürkészve az emberiség számos technológiai előrelépéssel gazdagodhatna . A növényi szálak háromdimenziós szkennelésével a tudosók erősebb, könnyebb autóalkatrészek előállításán dolgoznak.

Freiburg egyetemének kutatói egy egészen új módszert találtak a növények elágazásainak vizsgálatára, mely az élő ágakat veti alá MRI szkennelésnek. Az eljárásnak köszönhetően megtudhatjuk, hogyan viselkednek ezek a részek nyomás alatt és miként birkóznak meg a feszítéssel.

A 3D képekre alapozva lehetséges, hogy sikerül könnyed, szálalapú struktúrákat létrehozni, melyek a mostaniaknál sokkal jobban tűrnék a terhelést. Az ilyen technológiák praktikus felhasználási területeinek legfontosabbjai közé tartozik az autó- és bicikligyártás, ahol a szálakat alkalmazó eljárások máris terjedőben vannak és nem kevés felesleges kilót küszöbölnek ki.

További lehetséges felhasználási terület lehet az építeszeti megoldások kidolgozása is. Noha még rengeteg munka áll a kutatók előtt, mire ténylegesen valami olyannal találkozhatunk, ami a növények szkennelt képei alapján készült, mégis lehetséges, hogy eljön azaz idő, amikor az autók karosszériája a virágok és fák szerkezetének mintájára készül majd.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra