Jump to content

Lebegő robotok kutatják az Indiai-óceánt

2015. 06. 29. 18:00

Talán nem is gondolnád, hogy a tudósok milyen keveset tudnak valójában az Indiai-óceán működéséről. Minták hiányában a kutatók sokszor sötétben tapogatóznak a helyi plankton, halállomány és más vízi életformák kérdéseiben, ám ez hamarosan végre megváltozik.

Ausztrália nemzeti tudományos ügynöksége egy flottányi BioArgo robotot készül szabadon bocsátani az óceánban, melyek a vizek fizikai és biológiai tulajdonságait is naplóznák és kiderítenék, miért is működik olyan jól az Indiai-óceán ökoszisztémája.

Akárcsak a korábbi cikkünkben említett, sarki tengereket vizsgáló Argo szerkezetek, ez a sorozat is képes mélyre merülni, akár a 2000 méterre is és könnyedén úsznak az árral. A robotoknak gyakorlatilag csak akkor kell feljönniük a felszínre, amikor szeretnék leadni rendszeres jelentésüket a kutatóknak.

A műholdas képekkel együtt a BioArgo drónok egy valódi háromdimenziós képet szeretnének összerakni az Indiai-óceánról, mely különösen fontos lenne, hiszen az emberiség hatoda függ nagyon erősen ezektől a vizektől, legyen szó akár élelmezésről, akár vízi utazásról.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra