Jump to content

Új egészségügyi okosóra a Google-től

2015. 06. 25. 16:00

A Google tegnap egy új viselhető eszközt mutatott be, ám nem olyasmiről van szó, mely egyhamar kihívója lehetne az Apple Watch-nak. A Google X fejlesztésében készült eszköz elsősorban a klinikai kutatások elősegítésére készült.

A Google X, a cég komolyabb kutatásokkal foglalkozó részlege ezúttal egy kísérleti jellegű eszközzel szeretné támogatni az orvostudomány fejlődését. Az okosóra nem csak akkurátusan képes lenne mérni viselője életjeleit, mint a pulzust, szívritmust és testhőmérsékletet, de emellett a környezet változó faktorait is szemmel tartaná, így többek közt a zajt és a fényviszonyokat.

Az eszköz különösen hasznos lehet az orvosi kutatások során, hiszen a páciensek adatai a hétköznapi életben is gyűjthetőek maradnának beavatkozás nélkül.

„Hagyományosan az orvosok csinálnak mindent - a páciensnek csak fel kell keresnie őket.” kezdte fejtegetni Kara Dennis, a Medidata illetékes vezetője a Bloombergnek. „Most azonban mi kérjük meg pácienseinket arra, hogy vegyék át a felelősség egy részét és gyűjtsék adataikat ők maguk.”

A Google jelenleg különböző intézményekkel igyekszik partneri kapcsolatba lépni, hogy kiderüljön, a készülék megfelel-e a roppant magas elvárásoknak, melyeket az észak-amerikai és európai szabályozások támasztanak az orvosi műszerekkel szemben.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra