Jump to content

Színváltós óvszer a nemibetegségek elkerülésére

2015. 06. 25. 14:00

Egy csapatnyi tizenéves feltaláló nagyszerű (bár egyelőre csak koncepció szinten létező) ötlettel állt elő. Ha sikerül elképzelésüket megvalósítani, a jövő óvszerei már az előtt figyelmeztethetnek a nemi betegségek veszélyére, mielőtt a kellemetlen, égő érzés jelezné a problémát.

A koncepció lényege, hogy a szimpla fluoreszkáló óvszer, amennyiben veszélyes baktériumokkal vagy vírusokkal találkozik színt vált. Egy csapat az Isaac Newton Akadémián, az angliai Ilfordban dolgozta ki a világító, S.T.Y.E óvzser részletes tervét, mellyel megnyerték az éves TeenTech díjat.

A leírás szerint minden úgy működne, mint egy szokványos óvszer esetén, ám annak felületén egy sor olyan molekula helyezkedne el, melyek ha kapcsolatba lépnek valamilyen betegséggel, akkor világítva reagálnak. A különböző színek különböző kórságokat jelölnének, így zölden pompázna a chlamydia, sárgán a herpesz, kéken a HPV, míg a szifilisznek a kék maradna.

Az egyik ötletgazda, Daanyaal Ali azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy azoknak szeretnének segíteni, akik felelősségteljesen viselkednek és a biztosnál is biztosabbra akarnak menni. Reméljük, egyszer ténylegesen beszerezhető lesz a sajátos találmány.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra