Jump to content

A NASA ikonikus fotói egy helyen

2015. 06. 23. 10:00

A NASA nemrégiben létrehozott egy igazi megaméretű fotókönyvtárat, melyben 70 előző kollekció gyűjtéseit foglalta egybe, így összesen több mint 138 000 felvétel közt szemezgethetsz a régi klasszikusoktól a legújabb felfedezésekig.

Az érdem ezúttal a Luna Imaging archívumokkal foglalkozó cégé, akik összeállították és rendezték az új gyűjteményt. A sorozatok közt mindent megtalálsz a Hubble és a JPL felvételeitől egészen az Apollo küldetések képanyagáig. Vannak olyan korai mégis őrületes és csodálatos fotók is a listán, melyek a 20. század elejéről származnak, így az első rakéták kilövési kísérleteitől a pre-Gemini űrruhákig sok mindenre bukkanhatsz. Az egész könyvtár könnyedén kereshető évszámok, küldetések és kulcsszavak szerint.

A Luna korábban is tett közzé a NASA-tól származó képek közül sokat, ám egy időre szünetelt köztük a partneri kapcsolat, amikor az ügynökség néhány éve egy másik weboldallal kötött szerződést.

Az új archívum egyetlen hátránya a képek felbontása, ugyanis a legnagyobb fotók is csak 1536 pixel szélesek, noha az eredeti példányok jórésze ennél nagyobb. Ezzel együtt is azonban örülünk a könnyebben böngészhető kollekciónak.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra