Jump to content

Ismét nagy bajban a LightSail

2015. 06. 07. 10:00

Sajnálatos módon a LightSail űrhajóval való kapcsolat helyreállításával mégsem történt meg az a csoda, mint amiben alkotói reménykedtek. A vitorlás ismét elveszett a sötétségben.

A Planetary Society híradása szerint már megint nem érkeznek jelek a LighSailtől szerda óta, azt követően nem sokkal, hogy a jármű kibontotta névadó vitorláit. A földi csapat véleménye szerint a problémát az akkuk meghibásodása okozhatja, ugyanis a cellák nagy része nem vett fel energiát miután a paneleket kioldották. Megoldásként megpróbálták a LightSailt „vak” parancsokkal vezérelni, melyekre nem érkezhetett vissza megerősítés, ám ez semmit nem segített, így nem ilyen egyszerű a megoldás.

Ellentétben az előző katasztrófával, most nem valószínű, hogy az egység újraéled, ha elég ideje lesz rá. Remény természetesen még van rá, hogy csak egy „krónikusan volthiányos állapotban” van, mely megoldódik, amint a LightSail pályára áll és szignifikánsan több napfényt kap. Ha bármi más a gondok forrása, akkor a korai teszt ilyen csúful, mindenféle ceremónia nélkül ér véget és a tervezők és fejlesztők csapata egy elég kemény leckét tanulnak a jövő hasonló alkotásaira nézve.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra