Jump to content

Robotok találtak hőforrást a Csendes-óceán legmélyén

2015. 06. 04. 12:00

A Monterey Bay Aquarium Kutató Intézetének robotizált, vízalatti vizsgálatokra alkalmassá tett egységeinek segítségével sikerült rálelni Földünk egyik legjobban rejtett természeti kincsére. A két robot igazán alapos munkát végzett a kutatásban.

Az önálló térképészeti vizsgálokat végző egység és távolról irányítható párja, mely a videófelvételt készítette és mintákat gyűjtött, egyaránt 3800 méteres mélységbe merültek Mexikó partjainál a Pescadero-medencébe, hogy megvizsgálják a fenék hidrotermikus forrásait. A gépek a célt mindössze két nap alatt érték el, míg a hagyományos mélytengeri térképezési eljárásoknak évekbe telt volna az adatgyűjtés és szinte lehetetlen lett volna ilyen részletességgel megvizsgálni a környezetet.

A robotoknak nem csak a hihetetlen nyomásnak kellett ellen állniuk, de iszonyatos hővel is szembesültek a vízben, ahol sok helyen az izzón csorgadozó anyagok, amiket látsz a videóban, folyékony fémek. A hőforrások közelében csak néhány baktérium és pár összetettebb létforma képes megélni, így nem éppen turista látványosságról van szó. Valószínűleg a kutatóegységek lesznek sokáig az emberi jelenléthez legközelebbi dolgok, melyek láthatták a tenger mélyén rejtőző ritka jelenségeket.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra