Jump to content

Az MIT Cheetah robotja már ugrani is képes

2015. 05. 29. 14:00

Az MIT tudósai éveket töltöttek azzal, hogy a Cheetah, azaz Gepárd robotot igazi hatékony és ügyes futóvá tegyék, ám azt követően sem álltak le, hogy ez sikerült nekik. A kivételesen mozgékony négylábú alkotás most ugrálni tanul.

Miután sikerült a Cheetah-t megtanítani futni, a tudósok új célokat tűztek ki maguk elé. Jöhet a következő nagyszabású fejlesztés a gépezet mozgásában: ideje megtanulnia ugrani. Az újabb projekt eredménye nem kevésbé látványos, mint az előző. A négylábú csupafém jószág olyan kecsesen szökell át az akadályok felett, mint egy jólnevelt ló.

A mozgássor elvégzéséhez Cheetah maga ismerte fel az előtte elhelyezett tárgyakat és mérte fel méretüket. A robot akkor is boldogul, ha egymás mögött több akadály helyezkedik el. Minderre mindenféle összeköttetés nélkül képes. A tudósok szerint a négylábú robotok sorában az ő alkotásuk az első, mely ilxet tud. A következő fejlesztések során Cheetah valószínűleg megtanul magasabb falak felett is átugrani, valamint a tudósok igyekeznek szélesebb körben alkalmazhatóvá tenni a technológiát.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra