Jump to content

Itt az emberi génszekvenciák mércéje

2015. 05. 24. 16:00

A génszekvenciák vizsgálata egykor roppant ritka volt, ám manapság ez már korántsem mondható el róla. Honnan lehet azonban tudni, hogy a DNS-vizsgálatod során nem csúszott valami súlyosan félre? Végre erre a kérdésre is van egy egyszerű válasz.

Ezt követően kisebb gondot okoz majd a vizsgálatok során megállapítani, mely hibák származnak technikai okokból és melyek jelentenek valóban problémára utaló eltérést. A National Institute of Standards and Technology (NIST) azaz a Sztenderdek és Technológiák Nemzeti Intézete Amerikában kibocsátott egy referenciaként használható génanyagot, mely egyfajta mérceként szolgálhat az emberi DNS vizsgálata során.

A kutatók tesztelték a genom mintát méghozzá hihetetlen alapossággal, így az összevetésként használható, ha arra vagyunk kíváncsiak vétettek-e a laborban valamilyen tipikus hibát. Ennek köszönhetően az eredmények megbízhatóbbá válnak. Idővel reméljük, hogy a viszonyítás elterjedésével végre bombabiztos kijelentéseket hallhatsz orvosaidtól genetikai eredetű betegségeid vagy felmenőid kérdésében.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra