Jump to content

Génmódosított csirkékkel az evolúció nyomában

2015. 05. 16. 10:00

Tudósoknak sikerült olyan módon megváltoztatni a szokványos csirkék génjeit, hogy azok a dinoszauruszokéhoz nagyon hasonló cső-ormány átmenettel jönnek a világra. Ideális terep ez az evolúció tanulmányozására.

A kutatókat kísérletük során elsősorban az érdekelte, hogyan váltak a kései szárnyas dinoszauruszok madarak őseivé, így ehhez először is az akkori lények csőr és ormány közti átmenetét kellett reprodukálniuk.

A Yale egyetem csapatának sikerült úgy módosítani a csirkék génjeit, hogy azok őseik ormányaira nagyon hasonlító szájszervvel szülessenek, mely körülbelül a képen látható Anchiornis modelljén lévő dologra emlékeztet.

A módosítás lehetővé teszi a kutatóknak, hogy jobban megértsék a molekuláris evolúció működését. Precízebben megfogalmazva a tudósok a csontstruktúrák közti különbségre kíváncsiak és arra, milyen genetikai minták fordulnak elő a madarakban, melyek megkülönböztetik őket a hüllőktől és emlősöktől. Ebben kulcskérdés a csőr megjelenése.

Hiába az első dolog ami erről eszünkbe jut az a Jurassic Park, a csapat mégsem egy ilyesmi látványosság létrehozásán fáradozik sajnos.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra