Jump to content

A Jupiter holdját lehet, hogy tengeri só borítja

2015. 05. 15. 16:00

A csillagászok már évtizedek óta törik a fejüket, hogy vajon mi lehet az a sötétszínű anyag, mely vastagon borítja a Jupiter egyik holdjának, az Európának felszínét. A megoldás lehet, hogy minden eddiginél közelebb van.

A NASA-nal a Jet Propulsion Lab kutatócsoportja úgy véli, megfejtették a titkot. A válasz az egyszerű tengeri só, mely abból az órceánból származik, mely a NASA gyanúja szerint az Europa jeges felszíne alatt rejtőzik.

A csapat vezetője, Kevin Hand kezdetnek egy tesztkészüléket tervezett, melyben szimulálhatóak a gázóriás holdján található körülmények. Az „egy doboznyi Európaként” becézett szerkezett Hand szerint képes olyan környzetet teremteni, melyről az eddigi kutatóegységek és teleszkópok eredményei tanúskodtak.

A kísérletben egyszerű asztali sót (nátrium-klorid) hűtöttek -137 Celsius fokra, intenzív sugárzás mellett, míg a mintát közel vákuum vette körül. Néhány óra alatt a só elkezdett sötétedni. Minél tovább maradt az anyag a dobozban, annál inkább befeketedett.

Hand szerint, amit csapata felfedezett, az rettenetesen hasonlít a Galileo adatainak megfelelő dologra. A tudós lehetségesnek tartja, hogy az Europa felszínét borító misztikus anyag tehát nem más, mint sugárzásban „sütögetett” nátrium-klorid, ám ezt egyelőre a Földön található teleszkópok sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra