Jump to content

A MIT tanulmánya a napenergiáról

2015. 05. 10. 16:00

A közvélekedés szerint általában a nap energia csak elméletben jó, ám a technológia még nem érkezett el arra a szintre, hogy otthonainkban folyamatos energiaszolgáltatást biztosítson. Az MIT egy tanulmánya azonban bemutatja, hogy nem ez a helyzet.

Az MIT egy mindenki számára PDF-ként hozzáférhető tanulmányt adott ki, melyet ezen a linken elolvashatsz. A masszív, mintegy 360 oldalas tanulmányból kiderül, hogy a jelenlegi kristályos fotovoltaikus szilikon technológia nagyon is képes lesz terawattos nagyságrendekben termelni 2050-re. Ez jelentős nagyobb lenne, mint a mostani kaliforniai Topaz létesítmény 550 megawattos csúcsa.

Noha mindenképpen van még hova fejlődni a hatékonyság terén, a MIT tanulmánya szerint a probléma már most sem a technológia oldalán van, hanem a befektetésekben. Az értekezés szerzői első sorban a kutatás és fejlesztés támogatásának hiányát teszik felelőssé a rosszul megalkotott kormányrendeletek mellett (főleg az USA-re vonatkozóan.)

Sajnos valóban igaz, hogy az alternatív energiaforrások támogatása során a legtöbb ország előnyben részesíti a biomasszát és szélerőműveket többek között, míg más esetekben a külföldi napelemekre kivetett adók nyomják fel a házilag használható darabok árát. (Ez egy főleg az országon belül, drágábban előállított napelemek piacának védelmét szolgáló szabályozás lett volna.)

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra