Jump to content

Irányíthatatlanul forog az űrben az ISS ellátmánya

2015. 04. 29. 14:00

A Nemzetközi Űrállomás, azaz az ISS (International Space Station) egy újabb problémával kénytelen szembenézni. Az orosz Progress 59 ellátmányt szállító hajó jelenleg irányíthatatlanul forog az űrben és nem úgy néz ki, mintha a közel jövőben ezen változtatni lehetne.

A Progress 59 (a képen testvére, a Progress 47 látható) feladata az lett volna, hogy utánpótlást vigyen az ISS legénysége számára, ám amint a teherszállító pályára állt a kommunikáció a központ és a hajó között megszakadt. A Progress 59 azóta irányíthatatlanul forog az űrben.

Alább egy szédítő videóban saját szemeddel láthatod, miért nem valószínű, hogy a szállítmány a közeljövőben dokkoljon az ISS-en. A földi irányítás eredetileg azt remélte, hogy rendben hozhatja a dolgokat és létrejöhet az április 30-ára tervezett randevú, ám a jelenlegi állapotok azt sugallják, hogy erre mégsem kerül sor.

Azt biztosan állíthatjuk, hogy az ISS legénysége szurkol a legjobban, hogy minden rendben menjen. A Progress 59 rakományában mintegy 3 tonna élelmiszer, üzemanyag és sok más nélkülözhetetlen dolog szerepel, így egy komolyabb késés nagyobb problémákhoz is vezethet.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra