Jump to content

Használhatod a SpaceX hivatalos fotóit

2015. 03. 21. 12:00

A SpaceX kiadta hivatalos fényképeinek gyűjteményét egy új Flickr fiókon keresztül Creative Commons licensz alatt. Ennek értelmében bárki letöltheti és felhasználhatja a fotókat nagyon kevés megkötéssel.

Egyike ezeknek a szerény kitételeknek, hogy a fényképek nem használhatókat reklámozásban, míg a másik, hogy szerepeltetni kell mellettük forrásukat. A SpaceX azt is leszögezte, hogy a Flickr oldalára feltöltött képeket a médiában is nyugodtan lehet publikálni.

A fantasztikus felvételek közt akad nagy záridejű kép egy rakéta indulásáról a Cape Canaveralról, egy robot által készített fénykép egy műhold pályára állásáról és egy földetérés fotója a dél-kaliforniai partokról.

A NASA már régebben megengedte fotóinak használatát, így a SpaceX kezdeményezése nem meglepő főleg, hogy sokan emelték fel szavukat az ügy mellett. Az USA-n kívül az Európai Űrügynökségtől is sokan várnak hasonló lépéseket, valamint üdvözölt változás lenne, ha a Rosetta küldetéséről is többet hallanánk a közösségi médiában.

A privát cég ezt a lépését valószínűleg olyan megfontolásból tette, hogy még nagyobb lelkesedést és érdeklődést szítson az űrutazásra kíváncsi közönségben.

Forrás és fotó: thenextweb.com

Írta: Ambróz Nóra