Jump to content

Ultrahanggal az Alzheimert okozó lemezkék ellen

2015. 03. 16. 16:00

Az Alzheimer egy olyan viszonylag lassú lefolyású betegség, melynek legjellemzőbb tünete a nagyfokú memóriakárosodás. Noha a betegség csak az USA-ban 5 millió embert érint, mégis gyakorlatilag nem létezik rá megfelelő kezelés.

Queensland egyetemén egy ausztrál kutatócsoport nemrégiben egy bíztató lépést tett a betegség lehetséges gyógyításának felfedezése felé. A kísérletek során ultrahang hullámokkal kezelték az Alzheimerben szenvedő egereket, így azok 75%-a javulást mutatott a mermória és térfelismerést vizsgáló teszeteken.

Általában az Alzheimerben szenvedő betegek agyában egy amiloid béta peptid halmozódik fel és zárja el a sejtek közti kommunikációt . Az ultrahang hullámai azonban stimulálják a mikroglia sejteket, melyek megtámadják a nemkívánatos dolgokat az agyban, beleértve ezeket a lemezkéket is. Az ausztrál csapat a kísérleteket bárányokon szeretné folytatni még mielőtt megkezdenék az emberekkel való munkát.

Bíztató, hogy az egykor rejtélyes Alzheimer-kór titokzatossága lassan eloszlani látszik. A kutatók azt állítják jó eséllyel a technológia alapja lehet egy kezelésnek, sőt sokan abban bíznak közülük, hogy akár a gyógyulás is lehetséges lesz.

Forrás: engadget.com

Fotó: gizmag.com és cnn.com

Írta: Ambróz Nóra