Jump to content

A Marson egykor óceán volt

2015. 03. 09. 16:00

Azt már régebb óta tudjuk, hogy a Mars nem volt ennyire kopár mindig, ám arról eddig sejtelmünk sem volt, hogy nézett ki fénykorában. Kiderült, hogy a vörösbolygó felületén egykor egy hatalmas óceán húzódott, melyet látva szinte fel sem ismernénk égi szomszédunkat.

A tudósok egy nemzetközi csoportja hat évig figyelte a planéta atmoszféráját, mely alapján megállapították, hogy a Marson egykor elegendő víz volt ahhoz, hogy az megtöltsön egy nagy kiterjedésű, ám sekély (1,5 km mély) óceánt. Ez a bolygó szinte teljes észak félgömbjét beborította négy milliárd évvel ezelőtt.

A képeken az elméletet művészek modellezték, mely alapján jobb elképzelésünk lehet arról, hogy is nézett ki a Mars, amikor a vörös mellett még némi kékség is volt a felszínén.

Sajnos valószínűtlen, hogy a bolygó valaha is ismét ilyen állapotban lesz, ugyanis a víz nagy része elveszett az űrben, ám a tudósok szerint hatalmas mennyiség lehet még a felszín alatt.

Ennek ellenére a kutatásnak óriási jelentősége lehet, amikor a tudósok az élet nyomait keresik a bolygón. Mindössze a víz jelenléte magában azt sejteti, hogy a Mars talán több ideig volt lakható, mint azt gondoltuk volna, így nagyobb esélye van a Curiosity-nek és az utána következő kutató egységeknek találni bármilyen földönkívüli organizmust, mint hittük volna.

Forrás éd fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra