Jump to content

Robotkesztyű és játékok segíthetnek egy agyvérzés után

2015. 03. 08. 16:00

Mi a legjobb módja, hogy egy agyvérzés után a beteg visszanyerje izmai felett a tökéletes uralmat a kezeiben? Ha a Hertfordshire egyetem kutatóit kérdezed, akkor szerintük a tökéletes megoldás egy robotkesztyű, mely a SCRIPT névre hallgat és speciális játékokban tanítja újra a finom mozgásokat.

A SCRIPT avagy a Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-robotics desingját úgy alakították, hogy a páciens keze és alkarja egy terápiás játékban tudjon résztvenni. Ennek során a beteg kénytelen valamennyi ujját használni, valamint a csuklójával és karjával navigálni a játékban, ahol egy labirintusból kell kijutnia vagy halakat kell fognia a terápia részeként otthon.

A kutatók utóbbi három év alatt hozták létre a SCRIPT-et, melyből két prototípus példány készült. A folyamatban nagyjából 5 millió dollárt költöttek, ám most, hogy a legutolsó verzió már igazolta koncepciójuk helyességét ideje, hogy a csapat a tömeges gyárthatóság megoldására koncentráljon. Reméljük hamarosan szélesebb körben is elterjed a mozgáskoordinációs problémák játékos kezelésének módszere, mely sokak számára megkönnyíthetné a terápiát.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra