Jump to content

Így nőnek a madárembriók átlátszó tojáshéjban

2015. 02. 09. 16:00

Ha szeretnéd látni, hogyan fejlődik egy tojás lakója, akkor a tipikus módszer, hogy kilyukasztod a héjat, majd visszafoltozod a sérülést. Ez azonban nem éppen biztonságos, ráadásul viszonylag keveset árul el a bent zajló folyamatokról. A technológiának köszönhetően azonban van jobb megoldás.

A pekingi Csingua egyetem előállt egy jobb megoldással, ami a tojáson belüli fejlődés vizsgálatát illeti: kifejlesztettek egy olyan átlátszó, mesterséges tojáshéjat, mely hiteles utánzatként működik, miközben az embrió fejlődésének minden mozzanatát nyomon tudják követni. A kulcs a speciális folyamat során, hogy egy organikus polimert bírnak rá arra, hogy hasonló alakot öltsön, mint egy tojás, melyben a szárnyasok természetes környezetükben lehetnek, ám egyszerűbb vele a laborban dolgozók munkája is.

Maguk a héjak kissé furcsák, ám az alábbi videó mutatja, hogy mennyire nagy szerepük lehet az élet folyamatainak megértésében. Általuk egy olyan biztonságos megfigyelési módszer áll az emberek rendelkezésre, melynek hála a tojást rakó állatok körében megfigyelhető lesz az egyes kezelések és a ritka gének hatása már életük nagyon korai szakaszától. Noha a különleges tojáshéjak nem segítenek az emberek és más emlősök tanulmányozásában közvetlenül, mégis nagy előrelépést jelenthetnek a biológia területén.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra