Jump to content

Fantasztikus kép: három Galilei-hold és a Jupiter

2015. 02. 08. 10:00

A Hubble tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy képeket készítsen a Jupiterről és holdjairól, ám a bolygó és egyszerre három Galilei-hold legfeljebb tízévente egyszer-kétszer kapható lencsevégre együtt.

Éppen emiatt ez a kép több mint különleges. A gázóriás és három legnagyobb holdja, valamint árnyékuk a bolygó felszínén egészen rövid ideig látható. A Hubble a kép elkészítéséhez a Wide Field Camera 3-at használta, melynek segítségével több felvétel is készült az esemény során 2015 január 23-án. A fent látható kép az mutatja, hogy álltak az égitestek a 40 perces periódus vége fele, míg lejjebb a videóban a történéseket is megnézheted.

A Galilei-holdak egyébként felismerhetőek színükről, mely felszínük eltérő anyagából adódik. Például a bal felső sárgás-narancssárga hold az Io, mely színét vulkáni kéntől kapta. A második a Callisto, mely a képen látható legnagyobb, barnás színű hold, a naprendszer egyik kráterekkel legsűrűbben borított felszínét tudhatja magáénak. A harmadik kicsi, fehér, bal oldalt alul az Europa, melynek vastag jégpáncéljában a NASA élet után szeretne majd kutatni. A csoportképre egyedül a Ganymedes nem fért rá a Galilei-holdak közül.

http://www.engadget.com/2015/02/07/big-picture-jupiter-galilean-moons/

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra