Jump to content

Biztonságosabb akkuk kevlárral

2015. 01. 29. 10:00

A tudósok rengeteg energiát és pénzt ölnek abba, hogy tartósabb akkumulátorokat készítsenek, ám emellett a vastagság és a biztonság is számít. Szerencsére etéren is beszámolhatunk néhány előrelépésről.

A biztonság kérdéséről főleg a Boeing tudna mesélni, akiknél a 787 Dreamliner hónapokkal a tervezett után is kénytelen volt a földön maradni a rendszeresen kigyulladó akkumulátor miatt.

Ezzel szemben azonban a michigani egyetem kutatói élen járnak a biztonság fejlesztésében, ugyanis egy vadonatúj megoldást fedeztek fel, mellyel a líthium-ion elemek laposabbak és biztonságosabbak is lehetnek egyszerre. A csapat fejlesztése egy kevlár-alapú, nanoméretekkel rendelkező membrán, melyet rétegekben visznek fel. Ezek csökkentik a rövidzárlat esélyét és az adott helyen belül több energia felszabadítását teszik lehetővé.

Az eredmény a vékonyabb és tartósabb akku, melyet egyaránt lehet majd hasznosítani mobil készülékekben és okosórákban is… anélkül, hogy attól kéne tartani, hogy az egyszercsak spontán lángra kap.

A hasznosítást szem előtt tartva a kutatók máris megalkották saját cégüket, az Elegus Technologies-t, mely a kevlárral felszerelt líthium cellák tömeggyártását tervezi. Ez előreláthatóan 2016 utolsó negyedére valósul majd meg.

Forrás: engadget.com

Fotó: trademarks.justia.com és interset.co.th

Írta: Ambróz Nóra