Jump to content

Segíts feltérképezni az Amazonas ismeretlen részeit

2014. 12. 31. 14:00

A tömeg erejét segítségül hívó térképkészítő projektek haszna vitathatatlan, különösen a világ olyan sarkaiban, ahol még a professzionális térképek sem teljesek. Az OpenStreetMap segítségével azonban, akár te magad is beszállhatsz a térképen tátongó fehér foltok kitöltésébe.

Az OpenStreetMap oldala elindította a Mapazonia elnevezésű projektet, melynek célja, hogy felderítsse az Amazonas folyóinak és útjainak feltérképezetlen szövevényét. Természetesen nem valószínű, hogy az 5,43 millió négyzetkilométeres terület minden pontjáról sikerül információt szerezni első kézből, ám azt joggal remélhetjük, hogy a hiányzó falvak felkerülhetnek a térképre és sikerül a foghíjas, hibásan ismert partvonalat is teljessé tenni.

Az OpenStreetMap csapata szerint a Mapazonia életbevágó fontosságú adatokkal szolgálhat, ugyanis ilyen módon a környezetvédők és a kormányok is jobban figyelemmel kísérhetik a régió fejlődését. Sőt akár természeti katasztrófák esetében a mentést is nagyban megkönnyítheti a térkép.

Noha valószínűleg a végeredmény továbbra is lyukakkal lesz teli, mégis remélhetjük, hogy sikerül csökkenteni a teljesen ismeretlen területek számát a világ ezen misztikus részében.

Forrás: engagdet.com

Fotó: ecopopularve.com és lavoz.com.ar

Írta: Ambróz Nóra