Jump to content

Mit láttnak az Orion asztronautái a visszatéréskor?

2014. 12. 21. 21:00

Szomorú dolog, de többségünkből már sosem lesz űrhajós. Ez azonban nem kell, hogy megakadályozzon abban, hogy egy kicsit eljátsz a gondolattal, hogy milyen lenne, ha mégis ausztronauta lennél. Az Orion kapszula visszatéréséről a NASA által kiadott videó ideális alkalmat szolgáltat erre.

A következő tízperces felvételt az Orion kamerái rögzítették attól kezdve, hogy a kapszula elkezdett izzani a Föld atmoszférájában egészen addig, míg a fékező ernyők el nem kezdték lassítani zuhanását az óceán fele. Még a plazma színváltozása is látszik, mely az atmoszféra és a hőpajzs közti súrlódás eredményeként egyre forróbbá vált. A NASA a lockheedi készítésű űrhajó tesztrepülését nemrégiben kezdte meg, melynek során az egyes alkatrészek főpróbája zajlott, különös tekintettel a hőpajzsra.

Az ügynökség szeretett volna meggyőzödni a dolog biztonságosságáról, mielőtt emberekkel együtt kísérlik meg a vissztérés mutatványát, ugyanis minél messzebbről érkezik haza az űrhajó annál komolyabb strapát szenved el az atmoszférában majd. Éppen emiatt az Orion, mely mélyűri kutatásokban fog majd részt venni jelentősen nagyobb hőmérsékletet kell, hogy elviseljen, mint a Soyuz, amikor az visszatért az ISS-ről.

https://www.youtube.com/watch?v=MtWzuZ6WZ8E

Forrás: engadget.com

Fotó: nasa.gov és ageekyworld.com

Írta: Ambróz Nóra