Jump to content

A Volvo biciklissisak-koncepciója figyelmeztet

2014. 12. 20. 14:00

Mi illene tökéletesen a rakétahajtotta, szívritmust mérő biciklikhez? Egy olyan „okossisak”, melynek tervei már ott vannak a Volvo műhelyében. A koncepció lényge, hogy a biciklisek és a sofőrök egyaránt figyelmeztetést kapnak.

A Volvo olyan bicikliseknek szánt sisakot tervez, mely két irányban figyelmeztet: egyszer az autóst és egyszer a cangást a cég felhőalapú rendszerén keresztül. Minderre addig van lehetőség, míg a fejvédő egy alkalmazáson keresztül, mint amilyen a Strava, kapcsolatban áll a rendszerrel. A biciklis ennek segítségével kapna figyelmeztetést arról, hogy egy autó tart felé vagy fogja keresztezni az útját, míg a sisakon jelzőfények gyulladnának fel. Ezzel szemben az autósokat a szélvédőjük intené óva egy jelzéssel, hogy biciklis jár a közelükben, ami különösen hasznos lenne, ha az éppen egy vakfoltjukon tartózkodik.

Az ötlet mindenképpen praktikusnak tűnik, ám komoly kérdés, hogy mennyire életképes, ugyanis messze nincs mindenkinek Volvo-ja és lehetséges, hogy egyes emberek egyszerűen csak nem szeretnék a felhőn keresztül megosztani tartózkodási helyüket.

Számos autógyártó mutatott be a mai napig V2X (jármű-környzet közti) rendszereket, melyek helyileg, direkt kapcsolódnak egymáshoz, ám a piac jelenleg még üres. Amennyiben szeretnél többet tudni az új technológiákról, kísérd majd figyelemmel a CES 2015 eseményeit, ahol egészen biztosan még sokat fogunk erről hallani.

Forrás: engadget.com

Fotó: thecarconnection és engadget.com

Írta: Ambróz Nóra